Imago dolazi od latinske reči za sliku i predstavlja našu nesvesnu sliku potreba i odgovora na te potrebe koje smo naučili u detinjstvu što iz vlastitog iskustva s roditeljima, što iz posmatranja odnosa među našim roditeljima, piše portal Insideout.hr prema knjizi Harvilea Hendriksa "Kako naći i zadržati ljubav". 

Događa se da sve potrebe koje nam nisu zadovoljene ili nisu zadovoljene na adekvatan način spremamo u naše nesvesno u vidu rana iz prošlosti koje imamo potrebu da zacelimo u sadašnjosti. Budući da nismo svesni tih rana i potreba koje imamo, teško je zaceliti se emocionalno. 

Biranje partnera prema imagu 

Ne znajući za naše nesvesne potrebe, idemo kroz život, upoznajemo ljude i biramo partnere. Partneri koji će nam se svideti biće oni koji imaju iste negativne i pozitivne osobine naših roditelja. Nesvesno tražimo način da zalečimo postojeće rane. A s kime bismo to najbolje mogli nego s partnerima koji su najsličniji osobama s kojima smo i doživeli ranjavanje. Međutim, ne znajući šta se i zašto događa, verovatnost da ćemo uspeti u isceljivanju svedena je na minimum. 

I tako ulazimo u iste, a nove povrede svojih potreba. Kad se malo zamislite na tu temu, moguće je da otkrijete poentu cele priče. To je da vaš partner traži od vas i najviše mu je potrebno ono što je vama najteže da date. I obrnuto. Razlog tome je što ste i vi slični, odnosno imate pozitivne i negativne osobine roditelja. Dakle, jedno drugome ste nesvesno kompatibilni po pitanju uzroka i mogućnosti zaceljivanja rana iz prošlosti. 

Svestan život u dvoje 

Iz prethodno navedenih razloga, mnogo veza osuđeno je na propast, a retke su one zaista srećne i skladne. Međutim, otkriće vlastitog i partnerovog imaga pruža priliku za međusobno isceljenje i još veću povezanost i bliskost. Potrebno je otkriti, sami ili uz pomoć partnera, svoje emocionalne povrede. Što je to što vam najviše treba od one druge strane i što vam je najteže da pružite? Koje vam stvari i događaji najviše smetaju i najviše vas bole? 

Razgovarajte s partnerom, s prijateljima koji vas dugo znaju i znaju vašu ljubavnu istoriju ili s roditeljima ako ste u mogućnosti. Probajte da otkrijete koji su to uzorci ponašanja i događaja koji su vam se ponavljali u odnosima ili u sadašnjem odnosu? Kad otkrijete svoje skrivene rane i osvestite svoje potrebe, imaćete u rukama alat pomoću kog možete da brusite sebe i pomognete partneru kako biste se zajedno zacelili, razvijali i rasli. 

Foto: FreeDigitalPhotos.net