Friday, September 28, 2012

Muškarci ili žene - ko je srećniji?

Žene su srećnije i manje pod stresom od prezaposlenih muškaraca, zaključak je studije o životnim stilovima sprovedene u 34 zemlje.
Muškarci koji žive u najnaprednijim zemljama sveta rade duže i zarađuju više, ali imaju veći rizik da budu izloženi opasnosti i žive kraće. 

Međutim, iako se žene kotiraju više na lestvici sreće one i dalje dvostruko više vremena provode u kućnim poslovima od muškaraca - u proseku dva i po sata više dnevno. 

Indeks boljeg života koji je ustanovila Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj meri dobrostanje na osnovu sledećih faktora: zdravlja, posla, društvene zajednice, obrazovanja, bezbednosti i ravnoteže „između posla i života”. 

Istraživači su sada, po prvi put, rezultate razvrstali po uzrastu, polu i zemlji. 

Njihovi zaključci govore da su najsrećniji na svetu stanovnici Australije, Norveške i SAD. Turska je na poslednjem mestu. 

Međutim, postoje jasne razlike među polovima. U 34 ispitane zemlje, žene provode u proseku 279 minuta u obavljanju kućnih poslova, brizi o deci i starijima, za razliku od 131 minuta koji na to utroše muškarci. 

72 odsto muškaraca i 59 odsto žena su imaju posao. 

Muškarci su nešto zdraviji od žena, ali i dalje u proseku imaju za 6 godina kraći životni vek, tri puta više šansi da budu ubijeni i 15 odsto veću verovatnoću da ih neko opljačka ili napadne. 

„Mnogo toga je rečeno i napisano o potrebi za većom ravnopravnošću među polovima, ali ovo je veoma složena slika”, kazali su istraživačui. 

Istina, muškarci provode više sati na poslu od žena, ali su češće žrtve napada, dok žene žive duže i imaju jače društvene veze. Međutim, one imaju više šansi da umru u siromaštvu. 

20 najsrećnijih nacija: 

1. Australija
2. Norveška
3. SAD
4. Švedska
5. Danska
6. Kanada
7. Švajcarska
8. Holandija
9. Novi Zeland
10. Luksemburg
11. Finska
12. Britanija
13. Island
14. Belgija
15. Irska
16. Austrija
17. Nemačka
18. Francuska
19. Španija
20. Slovenija 

No comments:

Post a Comment