Sunday, October 7, 2012

Zašto su ženama grudi sve veće?

Kad je novinarka i mlada majka, Florens Vilijams zamoljena da učestvuje u studiji o dojenju, iskoristila je priliku da istraži temu ženskih grudi malo dublje, piše Daily Mail.
Prosečni broj grudnjaka danas je C, povećanje grudi najpopularniji je zahvat estetske hirurgije, u poslednjih pedesetak godina stopa karicnoma dojke se udvostručila, a u mleku kojim se doje deca mogu se pronaći opasne hemikalije. 

Postoje stotine različitih izraza i termina privlačnosti ovog ženskog organa i jednako toliko pitanja o našoj opsesiji njima, njihovoj evoluciji i zdravstvenim rizicima. 

U svojoj novoj knjizi "The Breasts: A Natural and Unnatural History", Florens Vilijams otkriva nekoliko šokantnih činjenica o toj temi, uključujući i podatak da su prosečne grudi danas puno veće. 

Jedno od najzanimljivijih otkrića je da su danas grudi puno veće i da je prosečna veličina grudnjaka C. Prosečna težina jedne dojke je pola kilograma, ali se to može udvostručiti tokom trudnoće. 

Žene su odavno pod svoje majice stavljale čarape kako bi im prsa izgledala veća, a danas je povećanje grudi plastičnim operacijama postalo izuzetno popularno. 

U 2009. godini oko 289,000 Amerikanki otišlo je pod nož kako bi povećale grudi, a čak 5 miliona ima implantate, pokazalo je istraživanje, a Vilijamsova ističe da je to poslednica seksualizacije grudi u zapadnoj kulturi. 

Šokantni su i navodi u knjizi po kojima je povećanje veličine grudi kod mlađih generacija posledica prisutnosti hemikalija, uključujući pesticide i retardante, koje je autorka našla u vlastitom mleku kojim je dojila dete a koje je analizirano u istraživanju. 

Foto: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

No comments:

Post a Comment