Sunday, October 7, 2012

Da li su multi-izlasci rešenje?

Zaboravite na čekanje onog pravog - novi način da nađete ljubav su multi-izlasci. Ili je to ipak recept za slomljeno srce?
Britanka Pipa Rajt (38) je jedna od žena koja svake večeri izlazi na sastanak sa nepoznatim. Ona, poput mnogih samih devojaka danas, ide na višestruke sastanke. U potrazi za pravom ljubavlju, pribegava izlaženju sa što većim brojem muškaraca. 

U poslednjih šest meseci upoznala je 50 muškaraca, neke prijatne, neke apsolutno užasne. I kune se da nijedan izlazak nije otišao dalje od poljupca u obraz i razmene brojeva telefona. 

Najkraći izlazak trajao je sat vremena. Drugi se pretvorio u vezu od nekoliko meseci pre prijateljskog rastanka. „Ovo vidim kao najbolji način da pronađem nekog sa kim ću da delim život. I izgleda da nisam sama u tome”, kaže Pipa. 

Nedavno istraživanje pokazalo je da skoro četvrtina žena izlazi i sa trojicom muškaraca u isto vreme. Ona koja se fokusira samo na jednog, u proseku godišnje izađe sa petoricom. Pet novih poznanstava godišnje? Teško da je dovoljno veliki uzorak za kvalitetan izbor. 

I dok je multi-zabavljanje novi fenomen u Britaniji, Amerikanke to rade decenijama. 

Tamošnje studentkinje imaju čitav pravilnik za izlaske. Tačno se zna ko koga zove i koliko ljudi možete odjednom da viđate - zapravo, broj je beksonačan sve dok ne dođe do razgovora o „ekskluzivnosti” veze. 

Uz današnje društvene mreže, mogućnosti su veće no ikad. „Pre tri godine počela sam da se ‘muvam’ sa muškarcima preko interneta”, kaže Pipa. „Prvo sam imala tradicionalan, obazriv pristup: izlazak sa jednim, pažljivo probranim muškarcem, u nadi da je baš on Taj. I svaki put sam bila razočarana. 
Ubrzo sam zaključila da je mnogo bolje da imam nekoliko sastanaka odjednom, nego da sve svoje snove koncentrišem na jednog muškarca”. 

Kad je reč o multi-izlascima, pravila su jednostavna: ne ostajete dugo sa jednim muškarcem, ne pijete previše, sretnete se na javnom mestu (po mogućstvu nekom vama bliskom) i uvek kažete prijateljima gde ste. 

„Ne govorim muškarcima da imam ugovorene i druge sastanke. Pošto sam ih upoznala preko neta, pretpostavljam da i oni bacaju svoju mrežu široko. 

Nisam radikalna kao moja prijateljica Ana koja je svela izlaske na polučasovne kafe. ‘Ili ima hemije ili ne’, kaže ona. ‘U čemu je poenta da provedeš sa nekim čitavo veče ako nemate isti smisao za humor?’ 

Ana je upoznala svog sadašnjeg dečka preko zajedničkih prijatelja, ali tvrdi da su za to ipak zaslužni njeni multi-izlasci. 

‘Kad sam upoznala Meta bila sam toliko opuštena i izverzirana, da nisam osećala nikakav pritisak’”. 

Zabavljanje „na količinu” svakako vam može dati zdraviji pogled na potragu za ljubavlju. 

Naučite da sa svakim pričate o svačemu, postajete veštiji u čitanju govora tela i u neobaveznoj komunikaciji. 

Kritičari ove metode kažu da je to posledica ovog vremena u kom su žene previše izbirljive i zahtevaju da potencijalni partner poseduje sve stavke sa njihovog spiska. 

Za Pipu multi-izlaženje je upravo suprotno. „Ako otvorite um za izlazak sa dosta različitih ljudi, možete da otkrijete da ono što vam najviše odgovara nije ono što se prvobitno tražili”. 

Recimo, nikako nećete mlađeg muškarca. A onda izađete sa gomilom onih koji su „pravih” godina ili imaju „pravi” posao i ništa ne klikne. I pitate se, pa dobro, šta imam da izgubim? Što da ne dam šansu nekom dve-tri godine mlađem? 

„Upravo to ‘šta imam da izgubim’ treba da bude moto svake same žene. Ako biste radije sedele kod kuće u pižami i čekale da Pravi zakuca na vrata, uveravam vas da je savršeno moguće da odete na sastanak od dva sata i budete kod kuće u pižami ispred TV-a do deset uveče”, kaže Pipa. 

„Ali je savršeno moguće i da ćete na trećem izlasku te nedelje, već iscrpljene, sa očekivanjima u kanti za đubre, shvatiti da ste upravo prekršile ‘pravilo od dva sata’ zbog muškarca od koga vam je zaigralo srce. A to se neće desiti ako sedite ispred TV-a na kauču”. 

Foto: photostock / FreeDigitalPhotos.net

No comments:

Post a Comment